Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet alle vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Voit myös aina olla meihin yhteydessä, mikäli jokin asia jää askarruttamaan.

Farmakogeneettinen testi on geenitesti, jolla tutkitaan lääkeaineiden henkilökohtaista sopivuutta. Geenitestin tulosten perusteella lääkärisi voi määrittää turvallisen ja tehokkaan lääkehoidon yli 120 yleisesti käytössä olevalle lääkeaineelle. 

Katso myös video ”Mikä on farmakogeneettinen testi?”

Farmakogeneettiseen testiin voi saada lähetteen sekä julkisesta että yksityisestä terveydenhuollosta. Yksityiset laboratoriot tarjoavat testiä myös ilman lähetettä. Lue lisää testin saatavuudesta.

Farmakogeneettisestä testistä saadaan eniten hyötyä, kun se tehdään lääkitystä aloittaessa. Tällöin lääkäri voi valita lääkkeen ja säätää annostuksen viipymättä juuri sinulle sopivaksi. Näin voidaan välttää lääkkeiden haittavaikutuksia, tehottomien lääkkeiden käyttöä sekä ylimääräisiä kustannuksia. Testin voi kuitenkin tehdä myös lääkityksen aloittamisen jälkeen, jotta saadaan selville, onko lääkitys sinulle sopiva ja miten lääkityksesi voisi määrittää yksilöllisesti juuri sinulle sopivaksi.

Erityisesti farmakogeneettinen testi kannattaa tehdä, jos käyttää jotakin lääkettä, jonka tehoon tiedetään liittyvän geneettistä vaihtelua. Tällaisia ovat esimerkiksi monet masennuslääkkeet ja jotkin kipulääkkeet sekä sydän- ja verisuonitautien hoidossa käytettävät lääkkeet.

Koska geenimme ovat muuttumattomia, farmakogeneettisen testin tulokset ovat voimassa koko elämän. Voit siis hyötyä kerran tehdystä testistä aina uutta lääkitystä harkittaessa.

Lääkäri näkee Duodecimin Lääketietokannasta tai potilastietojärjestelmästä, mihin lääkkeisiin farmakogenetiikka vaikuttaa kliinisesti merkittävästi.

Kuka tahansa voi käyttää Abomics Lääkkeeni-sovellusta katsoakseen mihin lääkkeisiin farmakogenetiikka vaikuttaa. Lataa Lääkkeeni-sovellus:

Lääkärisi näkee terveydenhuollossa tehdyn testin tulokset potilastietojärjestelmässä. 

Hoitava lääkärisi näkee julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa tehdyn farmakogeneettisen testin tulokset potilastietojärjestelmässä vastaavalla tavalla kuin muidenkin laboratoriotestien tulokset. Laboratoriotulokset voivat näkyä hoitaville lääkäreillesi myös muissa organisaatioissa, jos olet sallinut tietojen luovuttamisen Kanta-palveluiden välityksellä. 

Voit myös itse katsoa laboratoriotuloksiasi OmaKanta-palvelun kautta, mikäli verinäytteen teettänyt organisaatio on liittynyt Kanta-palveluihin ja tallentanut laboratoriotuloksen Potilastiedon arkistoon. OmaKanta-palvelussa ei näytetä potilastietoja, jotka on kirjattu ennen kuin terveydenhuollon organisaatio on liittynyt Kanta-palveluihin. 


Jos olet käynyt verinäytteessä
 

Jos olet käynyt verinäytteessä farmakogeneettistä testiä varten, sinulle on tehty automaattisesti Abomics GeneAccount -tunnus. Kirjautumiseen tarvitaan PIN-koodi, jonka olet saanut tekstiviestinä Abomicsilta, jos laboratoriolähetteeseesi oli kirjattu matkapuhelinnumerosi. Jos et ole vielä saanut PIN-koodia tai et löydä sitä, voit tilata sen kirjautumissivun alareunan ”En pääse kirjautumaan” -napin kautta.

Huomaathan, että potilastietoihin on kirjattu eri PIN-koodi, joka on tarkoitettu hoitohenkilökunnan käyttöön. Se ei toimi potilaan kirjautumisessa. 

Eräisiin suppeampiin tutkimuksiin ei kuulu Abomics Oy:n lausuntopalvelua, jolloin kirjautuminen ei ole mahdollista. 

Jos olet ottanut näytteen posken limakalvolta 

Jos olet tehnyt farmakogeneettisen testin käyttämällä Abomicsin kotinäytteenottopakkausta, olet luonut Abomics GeneAccount -tunnuksesi rekisteröidessäsi näytteenottoputkesi verkkopalvelussamme. Pääset kirjautumaan tuloksiisi itse määrittelemilläsi sähköpostiosoitteella ja salasanalla.

Jos sinulla on raportti, jossa on QR-koodi 

Jos olet saanut farmakogeneettisen raportin, jossa on QR-koodi, voit kirjautua tunnuskoodilla ja PIN-koodilla, jotka löytyvät raportistasi. Voit myös skannata raportissa olevan QR-koodin, joka vie automaattisesti kirjautumissivulle ja täyttää tunnuskoodin valmiiksi, jolloin tarvitset vain PIN-koodin.