Miten testiin?

Sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon lääkärit tekevät laboratoriolähetteitä farmakogeneettiseen testiin. Yksityisestä laboratoriosta voit varata ajan verinäytteenottoon myös ilman lähetettä. Vakuutus korvaa laboratoriomaksusi, kun lääkäri on kirjoittanut sinulle lähetteen asianmukaisella käyttöaiheella.

Hyvinvointialueiden laboratoriot:

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Kainuun hyvinvointialue

Kanta-Hämeen hyvinvointialue

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Keski-Suomen hyvinvointialue

Lapin hyvinvointialue

Pirkanmaan hyvinvointialue

Pohjanmaan hyvinvointialue

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Satakunnan hyvinvointialue

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Kotinäytteenotto

Farmakogeneettisen näytteen voi ottaa myös kotioloissa esimerkiksi apteekista saatavalla näytteenottopakkauksella. Kotioloissa näyte otetaan posken limakalvolta ja lähetetään palautuslaatikossa laboratorioon analysoitavaksi. Testin tulokset ja lausuntoraportin voit lukea tietokoneellasi tai matkapuhelimellasi.

Tulokset voi antaa hoitavalle lääkärilleen PDF-tulosteena tai näyttää ne esim. matkapuhelimen näytöltä. Koska kotinäytteenottoa ei tehdä terveydenhuollon palveluntarjoajan toimesta, testin tulokset välittyvät ainoastaan kyseessä olevalle yksityisasiakkaalle.  Jos haluat tulokset hoitavan lääkärisi saataville potilastietojärjestelmän tai Kanta-palveluiden välityksellä, suosittelemme verinäytettä yksityisen tai julkisen terveydenhuollon toimipisteessä.

Onko sinulla kysyttävää farmakogeneettisestä testistä tai testiin hakeutumisesta?